Загърни се с още един шал, Виктор - ти си на

...
Загърни се с още един шал, Виктор - ти си на
Коментари Харесай

Брюксел замразява 13,3 млрд. евро за Унгария

Загърни се с още един шал, Виктор - ти си на студено, писа през днешния ден саркастично брюкселското издание " Политико ". След месеци на разправии председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен взе в сряда историческо решение да се опълчи на унгарското държавно управление на Виктор Орбан поради хроничната корупция и неспазването на правилата на правовата страна, като замрази прехвърляния на стойност до 13,3 милиарда евро.

Според специалисти, публицисти и съдии от Европейски Съюз Орбан потиска демокрацията и свободните медии в Унгария и е основал система на ендемична корупция, която частично се основава на преразпределяне на средства от Европейски Съюз, предопределени за подкрепяне на развиването на страната. Парите, които Брюксел в този момент възнамерява да спре, са милиарди, на които все по-изолираното и стопански обсадено държавно управление в Будапеща разчиташе с неспокойствие. Решението демонстрира, че Европейски Съюз не е безпомощен пред подкупите и вътрешния разпад, макар че се оправя с тях извънредно постепенно.

Фон дер Лайен и нейният екип взеха решение, че държавното управление на Орбан не е изпълнило набор от самоналожени обещания за справяне с корупцията в период до 19 ноември. Поради това Брюксел ще задържи заплащанията по фонда за възобновяване от пандемията (в размер на към 5,8 милиарда евро), до момента в който Будапеща не извърши тези задължения. Страната ще би трябвало да предприеме и спомагателни стъпки за възобновяване на върховенството на закона, с цел да деблокира средствата за възобновяване.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР